Veiligheid

 

De situatie

 

Sinds 1953 presenteert de minister van binnenlandse zaken jaarlijks de Polizeiliche Kriminalstatistik (PKS). De PKS geeft informatie over delicten, verdachten en slachtoffers. In 2007 werden er ruim 6 miljoen strafrechtelijke vergrijpen in Duitsland geregistreerd, waarvan bijna 500.000 in Berlijn. Berlijn staat op de vijfde plaats op de lijst van meest gevaarlijke steden in Duitsland.

 

Tot nu toe kent Berlijn weinig plekken met cameratoezicht. Tevens is de techniek verouderd. De vervoersmaatschappij BVG heeft echter afgelopen jaar aangekondigd om op korte termijn met een pilot te willen starten. De videobewaking van het metrostation Kottbusser Tor wordt geheel geprofessionaliseerd zodat criminele personen voortaan via biometrische herkenning en lichaamshouding (bij drugsverslafden) geregisteerd kunnen worden.

  

 

Het programma (onderdeel)

 

We bezoeken de vervoersmaatschappij BVG en verwerven een beeld over criminaliteit op stations, metrohaltes en busen. Verder presenteert de BVG nieuwe methodes en instrumenten inzake misdaadbestrijding. Op uitnodiging van de politie van Berlijn verkrijgen we een algemene indruk van trends en actuele criminele ontwikkelingen.  

studiereizen-berlijn 0