Onderwijs

 

De situatie

 

De Rütli-school is een VMBO in het stadsdeel Berlin-Neukölln. De school kwam twee jaar gelden in het nieuws vanwege een openbare brief waarin leraaren om opheffing van de school verzoeken omdat het geweld onder scholieren onderling enerzijds en tegen leraaren anderzijds niet meer te handhaven was. Dit incident was het begin van een lange en fundamentele debat over het school- en integratiesysteem in Duitsland.

De school was vanaf dat moment druk bezig met het rechtzetten van hun imago. Tevens werd een begin gemaakt met het ontwikkelen van een aantrekkelijk lespakket. De school werkt bijvoorbeeld samen met bekende theaters in Berlijn waardoor zelf ingestudeerde toneelstukken voor een breed publiek opgevoerd kunnen worden. Ook heeft men een eigen on-line shop geopend waarop zelf ontworpen en gedrukte T-shirts verkrijgbaar zijn: www.ruetli.biz

 

 

Het programma (onderdeel)

 

We bezoeken het Ministerie voor Onderwijs en verkrijgen een overview van alle actuele ontwikkelingen en toekomstige plannen omtrent het Duitse onderwijsbeleid. We bezoeken een school en verkrijgen hier een indruk hoe het Duitse onderwijsbeleid in de praktijk wordt omgezet.

studiereizen-berlijn 0