Op bezoek in Berlijn 

 

 

In het voorjaar 2008 was de gemeente Ede-Wageningen op bezoek in Berlijn. Op uitnodiging van het hoofd sociale zaken van het stadsdeel Friedrichshain-Kreuzberg werd de delegatie met indrukwekkende cijfers geconfronteerd. Meer dan 65.000 mensen zijn in deze wijk afhankelijk van een bijstandsuitkering.  

 

 

Ook het hoofd van de sociale dienst Weert, Ruud van den Tillaar, sprak na afloop van de reis over een zeer interessante ervaring. Ondanks de complexe bestuursomgeving en een hoog bureaucratisch gehalte heeft hij onderdelen kunnen ontdekken die ook binnen de eigen organisatie zinvol te implementeren zijn.   

 

 

2011 en 2012 zijn reizen voor diverse PvdA afdelingen georganiseerd. De focus lag op actuele vraagstukken in de sociaal-democratie, de komende decentralisaties en het toepassen van moderne campagnestrategieën. De stadsverkiezingen waren net achter de rug waardoor Duitse en Nederlandse politici gezamenlijk de winst in Berlijn konden evalueren.   

 

 

Hoe werkt het Duitse quotum? Op zoek naar een antwoord op deze vraag vertrokken 40 deelnemers afkomstig van gemeenten, belangenorganisaties, bedrijven en ministerie begin 2013 naar Berlijn. Hier bezochten ze o.a. enkele sociale werkvoorzieningen, sociale firma's, Stadsreinigingsbedrijven en automobielproducent Mercedes Benz.  

 

 

studiereizen-berlijn 0