November 2018
Volgend jaar bestaat Studiereizen Berlijn 12,5 jaar
Een mooie mijlpaal waar we super trots op zijn, maar vooral ook dankbaar voor het vertrouwen!
Studiereizen Berlijn is meer dan alleen het organiseren van werkbezoeken. Het gaat om de dialoog, echt induiken in de vraagstelling, horizonverruiming en inspiraties opdoen.
Gedurende de afgelopen jaren hebben meer dan 100 organisaties en 1.000 personen deelgenomen aan één van de vele studiereizen over heel verschillende onderwerpen zoals:
Innovaties in de jeugdzorg, invoering van een quotum-regeling, de toekomst van de energietransitie, transformeren in het sociaal domein, de positie van mensen met een arbeidsbeperking (invulling VN Verdrag), de praktijk van inclusief onderwijs, achtergronden van de politieke verkiezingscampagne, personeelstekort in de zorg, etc. etc.
Omdat we jarig zijn tracteert Studiereizen Berlijn op vier nieuwe werkbezoeken in 2019 en een veeltal interessante aanbiedingen. Heeft u belangstelling voor de aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt, de integratie van nieuwkomers op de arbeidsmarkt, armoede en schuld(hulp)problematiek en/of samenwerken in het sociaal domein; en wilt u met andere collega's kennis en inspiratie opdoen, stuur ons dan een mail (jurgen.woudwijk@berlin.de) en vraag naar het programma.
oie mijlpaal waar we super trots op zijn, maar vo
Oktober 2018
Sneller werk voor vluchtelingen
Ondanks het feit dat Duitsland sinds 2015 meer dan 1 miljoen vluchtelingen opnam, raken openstaande vacatures in steeds meer arbeidssectoren niet ingevuld. De regering sloot daarom afgelopen week een akkoord over de versnelde integratie van nieuwkomers. Merkel is zich bewust ervan dat ze de noodzakelijke arbeidskrachten die nodig zijn om het Duitse tekort op te vangen buiten de EU zal moeten halen. Onder de nieuwe regels zullen immigranten die al in Duitsland verblijven, maar nog wachten op de beoordeling van hun verblijfsaanvraag, meer kans maken op een verblijfsvergunning als ze kunnen aantonen dat ze een job hebben en zich hebben geïntegreerd in de Duitse samenleving.
Interessant in dit kader zijn ook de cijfers die het federaal arbeidsbureau onlangs bekendmaakte. Steeds meer vluchtelingen vinden een baan, dankzij de taal- en integratiecursussen van de overheid en de speciale projecten die verschillende bedrijven hebben opgezet. Vorig jaar hadden 204.000 vluchtelingen een baan, dit jaar zijn dat er 307.000.
Augustus 2018
Duits-Nederlandse gezondheidsconferentie in Utrecht
Hoe kunnen wij de zorg beter en kostenefficiënter maken? Hoe kunnen digitalisering en eHealth hier een rol in spelen? En wat kan een bijdrage van een grensoverschrijdende samenwerking zijn en waar liggen de kansen? Deze en andere vragen worden op 5 september 2018 beantwoord. De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) organiseert dan de Duits-Nederlandse gezondheidsconferentie in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht.
Deze Engelstalige conferentie is onderdeel van de Duits-Nederlandse gezondheidsweek, die plaatsvindt van 4 tot en met 7 september 2018. In het kader van deze week reist een Duitse handelsdelegatie uit de medische sector naar Nederland. Bedrijven hebben onder andere de mogelijkheid om exclusieve matchmakingsgesprekken met elkaar te voeren. Geïnteresseerden kunnen zich nu nog voor de matchmaking en voor de conferentie aanmelden.
Juli 2018
Duitse begroting 2019: miljarden extra
Voor 2019 rekent Scholz (minsister van financiën) met een begroting van bijna 357 miljard euro. Tot 2022 voorziet hij een verdere stijging tot 376 miljard. Omdat de Duitse economie nog steeds goed draait, kan Scholz miljarden extra voor investeringen uittrekken, zonder nieuwe schulden te maken. De staatsschuld stijgt dus niet (zoals men in Duitsland zegt: de ‘zwarte nul’ wordt gehandhaafd) en komt onder de 60 procent van het bruto binnenlands product, zoals het stabiliteitspact voorschrijft.
Extra miljarden trekt Duitsland uit voor sociale woningbouw en wegenbouw, verbetering van de in Duitsland nog altijd gebrekkige digitale infrastructuur, onderwijs en onderzoek, bevordering van het eigen woningbezit, versterking van het openbaar vervoer en uitbreiding van de kinderopvang. Dat alles moet ook extra banen opleveren. Ook in veiligheid – zowel binnenlands als buitenlands – investeert Berlijn: meer politie, meer geld voor opsporing en ook meer geld voor defensie.
Mei 2018
Duitsland zoekt over de grens naar innovatieve methoden in de zorg
Geen land in Europa vergrijst zo snel als Duitsland. En wereldwijd is de situatie enkel in Japan nog ernstiger. Binnen één generatie zal elke 15e Duitser afhankelijk zijn van zorg. Nu telt Duitsland 1,5 miljoen mensen met dementie, in 2050 zal dat naar verwachting verdubbeld zijn naar 3 miljoen. De ouderenzorg staat voor enorme uitdagingen. Nu is er een tekort aan 20.000 verpleegkundigen. Het nieuwe Duitse kabinet heeft veel geld vrijgemaakt voor 8.000 extra mensen, maar dat blijkt te weinig.
Daarom groeit de aandacht voor projecten uit de Nederlandse zorg. Zo trok een project uit Deventer veel bekijks, waarbij studenten huisgenoot worden van senioren. En het project ‘De Hogeweyk’ uit Weesp waar voor demente ouderen een heel dorp is nagebouwd, krijgt navolging tot in Zwitserland.
Mei 2018
Toename import - export
Duitsland heeft in 2017 goederen ter waarde van 91,4 miljard Euro miljard euro uit Nederland geïmporteerd, een stijging t.o.v. 2016 met maar liefst 9,9%. De export naar Nederland is ook met 9,5% gestegen naar 85,9 miljard. Nederland heeft in 20167 aan Duitsland vooral chemische producten (10,6 miljard euro), voedingsmiddelen en veevoer (9,2 miljard euro) en farmaceutische producten (9,1 miljard euro) geleverd.
Januari 2018
De economie van Duitsland is vorig jaar het sterkst gegroeid in zes jaar
Volgens cijfers van het federale statistiekbureau ging de grootste economie van Europa met 2,2 procent vooruit, tegen een plus van 1,9 procent in 2016. Onder meer de investeringen, de export en de import zaten stevig in de lift. Ook liepen de bestedingen van Duitse consumenten verder op. Daarnaast gingen de overheidsuitgaven en bouwuitgaven omhoog.
Wat ook meespeelt is dat de werkgelegenheid in Duitsland een aanhoudende stijging liet zien. Onlangs werd al duidelijk dat de werkloosheid bij de oosterburen in december is uitgekomen op 5,5 procent. Dat is het laagste niveau sinds de hereniging van Oost- en West-Duitsland. Verder lag het begrotingsoverschot van de Duitse overheid vorig jaar op het hoogste niveau in meer dan een kwart eeuw, op 1,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
November 2017
Duitse documentaire over passend onderwijs in première in Nederland
Op vrijdag 10 november was filmmaker Thomas Binn in Nederland voor de première van de documentaire “Ich, Du, Inklusion”.
"Het ontbreekt aan personeel, ruimte, materiaal, aan tijd, aan van alles”, zei regisseur Thomas Binn na afloop van de bijeenkomst over het passend onderwijs in Duitsland.
Gedurende 2,5 jaar volgde hij een klas met 22 leerlingen, van wie ongeveer een derde extra ondersteuning nodig had. Doordat de school het niet voor elkaar krijgt om genoeg begeleiding te geven, haken ze uiteindelijk bijna allemaal af.
Wilt u deze documentaire ook zien (samen met scholen, gemeenten en belangstellenden); neem dan contact op met Studiereizen Berlijn.
September 2017
Duitse economie: Meer groei, minder werkloosheid
De Duitse economie draait nog beter dan voorspeld. Vijf economische instituten hebben hun prognose voor de economische groei in 2017 naar boven bijgesteld, van 1,5 procent naar 1,9 procent. De werkloosheid in september was sinds de hereniging nog nooit zo laag. Het werkloosheidscijfers daalde naar 5,5 procent. In de bouw wordt het tekort aan arbeidskrachten steeds problematischer.
April 2017
Werken over de grens: een nieuwe poging
Veel Nederlandse werkzoekenden in de grensregio’s kunnen in Duitsland en België aan de slag als we de belemmeringen maar wegnemen, stellen Rijksoverheid, provincies en grensregio’s. Klopt dat? En zo ja, lukt het ook? Lees de nieuwe SPRANK.
December 2016
Personeelstekort op het spoor
Treinreizigers tussen Venlo en Mönchengladbach moeten tot 1 januari rekening houden met vertraging als gevolg van een personeelstekort. Ongeveer de helft van de treinen valt uit en wordt vervangen door bussen.
Dat meldt vervoerder Eurobahn. De lijn, die in Duitsland wordt aangeduid als RE13, verbindt Venlo normaal gesproken ieder uur met Düsseldorf. Tussen Mönchengladbach en Düsseldorf rijden de treinen volgens normale dienstregeling, maar dat geldt niet op het traject vanuit Nederland. Opdrachtgever VRR, Verkehrsverbund Rhein-Ruhr, is niet te spreken over de aanhoudende problemen bij Eurobahn. De VRR wijst erop dat al maanden treinen met enige regelmaat uitvallen door personeelstekort en dat Eurobahn ook in het verleden slecht heeft gepresteerd.
11 februari 2016
Studiereizen Berlijn organiseert ontmoeting tussen Duitse, Vlaamse en Nederlandse experts arbeidsmarkt
Onder de titel: "Over de grens" organiseert Studiereizen Berlijn een vierdaagse werkbezoek naar Berlijn (13 april – 16 april 2016). De reis wordt aangeboden aan: Wethouders, Hoofden, Teamleiders en Beleidsmedewerkers van Afdelingen Sociale Zaken en Werkgelegenheid, alsmede schepen (sociale) tewerkstelling, OCMW sevretarissen en Geschäftsführer Jobcenter. Tijdens de internationale conferentie worden actuele sociale vraagstukken zoals langdurige werkloosheid, vluchtelingenproblemematiek, publiek-private samenwerking en vakmanschap in de uitvoering behandeld. Aanmelden kan nog tot 4 maart 2016. Mail naar jurgen.woudwijk@berlin.de en vraag naar het concept-programma en reisinformatie.
10 januari 2016
De werkloosheid in Duitsland is onverwacht gedaald tot het laagste niveau sinds de hereniging, in 1990
Onrust op de wereldwijde financiële markt, de vluchtelingencrisis die afgelopen jaar tot een toestroom van 1 miljoen vluchtelingen leidde, het maakt de Duitse economie niet uit. De arbeidsmarkt draait er als een tierelier. In vergelijking met een jaar geleden daalde het aantal werklozen met 110.000 tot 2,9 miljoen. Uitgedrukt in de beroepsbevolking is de werkloosheid gedaald tot 6,2 procent.
20 september 2015
Regering-Merkel rekent dit jaar op 800 duizend nieuwe verzoeken
Duitsland rekent op een verviervoudiging van het aantal asielzoekers in 2015. Kreeg het land in 2014 nog 200 duizend asielverzoeken, dit jaar gaat de Duitse regering uit van 800 duizend aanvragen. In dat geval gaat het om het grootste aantal vluchtelingen in de geschiedenis van de Bondsrepubliek.
2 juli 2015
Grenskinderen komen niet meer in aanmerking voor jeugdzorg
Grenskinderen komen niet meer in aanmerking voor jeugdzorg in Nederland. Het gaat om kinderen die in Nederland naar school gaan en waarvan de ouders in Nederland werken en belasting betalen.
Dat blijkt uit het antwoord van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn op vragen van CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert uit Susteren.
Sinds de nieuwe jeugdwet op 1 januari van kracht is, hebben kinderen alleen nog recht op jeugdzorg in de gemeente waar ze wonen. Nederlandse kinderen die net over de grens in België of Duitsland wonen, kunnen voortaan alleen daar terecht voor jeugdzorg.
Voor kinderen die voor de wetswijziging al jeugdhulp kregen in Nederland kregen, geldt een overgangsregeling van maximaal 1 jaar. Op nieuwe gevallen is die regeling niet van toepassing.
25 juni 2015
Studiereizen Berlijn organiseert werkbezoek en conferentie jeugdhulp
Onder de titel: "Transformeren doe je samen" organiseert Studiereizen Berlijn een driedaagse werkbezoek naar Berlijn (21 oktober – 23 oktober 2015). De reis wordt aangeboden aan: Wethouders Jeugdhulp, Hoofden, Teamleiders en Beleidsmedewerkers van Afdelingen Jeugdhulp en Directeuren en Managers van Jeugdzorginstellingen. De internationale conferentie Jeugdhulp maakt deel uit van de reis. Ter bespiegeling op de Nederlandse aanpak wordt het Duitse model en het Deense model toegelicht.
5 maart 2015
Banenmarkt met Duitse werkgevers
In Duitsland is er vraag naar werknemers uit Nederland. Op 17 maart zijn ruim 40 Duitse werkgevers uit de grensregio op de banenmarkt van het Alfa College in Hoogeveen aanwezig, met vacatures in de zorg, bouw, techniek en industrie en de vrijetijdssector. Naast het banenaanbod kunnen werkzoekenden zich laten voorlichten over wat er benodigd is om te werken in Duitsland.
De Duitse arbeidsmarkt wordt steeds belangrijker in onze grensregio in het Noorden. Duitse bedrijven zoeken geschikt personeel, voor banen en stages. Op de Duitse Jobmarkt kunnen Nederlandse werkzoekenden en (oud-)studenten met de Duitse bedrijven in contact komen. Voor een interessante vacature kunnen zij een speeddate houden met de Duitse werkgever.
23 januari 2015
Inschrijving werkbezoek participatiewet van start
Per 1 januari is de nieuwe Participatiewet ingevoerd. Deze wet moet ervoor zorgen dat honderdduizenden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk gaan. Ook moet de wet leiden tot een meer 'inclusieve' arbeidsmarkt: werk voor iedereen.
Hoe hebben onze oosterburen dat eigenlijk geregeld? De Duitse werkloosheid is begin dit jaar verder gedaald naar 6,5%. Tegelijkertijd is de economie gegroeid met 1,5 procent gegroeid. Welke mechanismen schuilen achter dit succes? De eerder ingeslagen weg van structurele hervormingen in de sociale zekerheid blijken steeds meer vruchten af te werpen, maar betekent dat ook dat er op afzienbare termijn werk is voor iedereen?
Vragen op die we een antwoord willen verkrijgen tijdens de studiereis naar Berlijn van 15 tot 17 april 2015. Ik nodig u van harte uit om hieraan deel te nemen.
1 januari 2015
Invoering minimumloon
In Duitsland hebben werknemers sinds 1 januari recht op minstens 8,50 euro bruto per uur. Tot nu toe had Duitsland geen wettelijk minimumloon.
Het land debatteerde al jaren over een wettelijk minimumloon. Werkgevers waarschuwden voor het verlies van arbeidsplaatsen als de staat zou bepalen wat ze hun werknemers minstens moeten betalen. Wie per uur 8,50 euro bruto verdient, krijgt bij een volledige werkweek 1473 euro bruto per maand. Dat is iets minder dan het wettelijk minimumloon in Nederland, dat sinds 1 januari op 1501,80 euro per maand ligt (voor werknemers van 23 jaar of ouder).
4 december 2014
400 Nederlandse werklozen die in de komende anderhalf jaar in Duitsland een baan vinden
Dat is de ambitie achter de intentieverklaring die de provincie Drenthe, UWV en de Eems Dollard Regio gesloten hebben met vier gemeenten in de regio Drenthe.
Het is al vaker gezegd, langs de grens in Duitsland zijn banen, langs de grens in Nederland werkzoekenden. Maar hoe zorg je dat vraag en aanbod bij elkaar komen? Er zijn nog relatief weinig Nederlanders die over de grens werken, omdat er knelpunten zijn, legt Gerrit van der Veen, regiomanager van UWV Drenthe uit. ‘Culturele verschillen maar voor al ook wetten en regels. ‘Zo kan iemand met een Nederlandse hypotheek die in Duitsland niet voor de belasting aftrekken of worden schooldiploma's niet erkend’. Ook zijn er verschil in loon en sociale zekerheid en spreken steeds minder mensen de Duitse taal.
De Drentse gemeenten Borger-Odoorn, Emmen, Coevorden en het Overijsselse Hardenberg hebben daarom samen met Drenthe, UWV en de Eems Dollard Regio afspraken gemaakt om de samenwerking in de grensregio te stimuleren. Drenthe steekt daar 100 duizend euro in, maar ook de andere deelnemers leveren een bijdrage. Om hoeveel geld dat gaat, kan Van der Veen niet direct zeggen. ‘Maar wij als UWV zetten bijvoorbeeld nu al accountmanagers specifiek in op Duitsland en daar komen volgend jaar extra mensen bij. We werken daarbij samen met het Duitse arbeidsbureau maar ook met uitzendbureaus’.
Het aantal werklozen in Duitsland is in november verder gedaald en de werkloosheid in de grootste economie van Europa is op het laagste punt ooit uitgekomen. Dat blijkt uit cijfers die het Duitse federale arbeidsbureau donderdag naar buiten bracht.
Het aantal werklozen zakte met 14.000 naar 2,87 miljoen. Een maand eerder nam het aantal mensen zonder betaald werk met 23.000 af. Economen hadden in doorsnee verwacht dat er deze maand een daling met duizend zou zijn. In het westen van Duitsland ging het aantal werklozen met 9000 omlaag en in het oosten met 5000.
Het werkloosheidspercentage kwam uit op 6,6 procent van de Duitse beroepsbevolking. De werkloosheid in oktober werd herzien tot 6,6 procent, van een eerder gemelde 6,7 procent. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.
Volgens het arbeidsbureau blijft de Duitse arbeidsmarkt zich gunstig ontwikkelen, ondanks de lage economische groei. De Duitse economie liet in het derde kwartaal een groei zien van 0,1 procent, na een krimp met 0,1 procent in het tweede kwartaal.
20 mei 2014
Intensieve handel tussen Nederland en Duitsland
In 2013 zijn volgens het CBS goederen voor 62,8 mrd euro uit Duitsland naar Nederland ingevoerd. Zo staat Nederland nu op plaats vier van de belangrijkste export-handelspartners van Duitsland (Frankrijk: 100,3 mrd euro, VS: 88,4 mrd euro, VK: 75,6 mrd. euro). Uit Duitsland worden vooral chemische en farmaceutische producten, machines en voedingsmiddelen geïmporteerd.
Andersom zijn in 2013 goederen voor 105,9 mrd euro uit Nederland naar Duitsland uitgevoerd. Daardoor is Nederland de belangrijkste exporteur naar Duitsland. De belangrijkste Nederlandse exportproducten voor de Duitse markt zijn cokes- en aardolieproducten, aardolie en aardgas, chemische producten en voedingsmiddelen.
25 september 2013
Jeugdzorg in Duitsland voelt zich belazerd door bosjongen Ray uit Hengelo.
Dat zegt een medewerker van de Jugendamt Berlin aan de vooravond van een rechtszaak tegen de jongen. De Duitse Justitie eist 30.000 euro terug van de Hengeloër.
Ray werd vorig jaar wereldnieuws. Hij had de Duitse autoriteiten verteld dat hij vijf jaar lang met zijn vader in een bos had gewoond. Na het overlijden van zijn vader zou hij per toeval in Berlijn terecht gekomen zijn. In 2011 klopte hij bij de autoriteiten aan voorhulp.
De jongen loog over zijn leeftijden werd opgevangen door Jeugdzorg in Berlijn, bedoeld voor minderjarigen. Daar kreeg hij zakgeld, kost en inwoning, kleding en persoonlijke begeleiding. Pasna negen maanden kwamen zijn leugens uit, toen vrienden uit Hengelo hem herkenden op foto's die door de Duitse politie waren verspreid. Ray bleek eigenlijk Robin van Helsum te heten en meerderjarig te zijn. Met zijn verzonnen verhaal hoopte hij zijn rommelige leven in Nederland te ontvluchten en in Duitsland opgevangen te worden.
23 september 2013
Verkiezingen Duitsland: Merkel wint ruim, maar zoekt coalitiepartner
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een overweldigende meerderheid behaald bij de parlementsverkiezingen van gisteren. De CDU/CSU behaalde met 41,5 procent van de stemmen net geen absolute meerderheid. Haar huidige regeringscoalitie behaalde ook geen meerderheid, waardoor ze op zoek moet naar een nieuwe coalitiepartner.
CDU/CSU behaalde het besteresultaat in 23 jaar, en blijft op slechts 5 zetels afstand van een absolute meerderheid in de Bondsdag. Met minder dan 50 procent van de stemmen was een dergelijke absolute meerderheid al mogelijk omdat partijen door een kiesdrempelminstens 5 procent van de stemmen moeten behalen om in de Bondsdag te komen. De 59-jarige Merkel is met de overwinning op weg naar haar derde regeringstermijn.
Merkels oude coalitiepartner, de FDP, haalde de kiesdrempel niet en verdwijnt uit het parlement. Dit betekentdat de liberalen voor het eerst in veertig jaar uit de Bondsdag verdwijnen.
7 augustus 2013
Duitse jeugdzorg stelt recordaantal kinderen onder toezicht
De Duitse jeugdzorg heeft in 2012meer dan 40.000 kinderen onder toezicht gesteld. Dat is meer dan ooit tevoren.Ten opzichte van 2007 is het aantal kinderen dat niet langer bij de ouders konblijven wonen met 43 procent gestegen. In de meeste gevallen bleken de oudersde zorg voor de kinderen niet aan te kunnen. Ook is het aantal kinderen datalleen vanuit het buitenland naar Duitsland is gekomen de laatste jaren sterkgestegen.
25 juli 2013
Kansen voor werklozen bij de oosterburen
In Duitsland lijkt de economische crisis amper nog voelbaar, er zijnbanen genoeg. Toch zijn er wel haken en ogen aan werken in Duitsland.
Onder meer de bedrijfscultuur isanders. Ook zijn in Duitsland niet alle diploma's geldig en is het loon vaaklager. Het Werkplein in Enschede bevestigt dat er inderdaad kansen in Duitslandliggen. Maar die zijn niet voor iedereen, benadrukt het Werkplein. De Duitserszoeken bijvoorbeeld vooral geschoolde krachten.
20 juli 2013
Studie naar effectiviteit gezinsbeleid gecensureerd
Minister Kristina Schröder(CDU)van Jeugd -en Gezin zou een groot opgezette studie naar de effectiviteitvan het Duitse gezinsbeleid hebben gecensureerd. Uit de studie zou onder meerblijken dat de kinderbijslag slechts een gering effect heeft, terwijl haarpartij, de CDU, juist inzet op verhoging van dit Kindergeld.
13 mei 2013
Frans-Duits plan tegen jeugdwerkloosheid
Frankrijk en Duitsland komen meteen gezamenlijk plan om de hoge jeugdwerkloosheid in Europa te bestrijden. Een belangrijk onderdeel van het plan zijn miljarden kredieten die de EuropeseInvesteringsbank (EIB) gaat verstrekken. Bedrijven moeten daarmee opleidingsplekken en banen creëren voor jongeren.
De Duitse minister van Werk en Sociale Zaken Ursula von der Leyen en haar Franse collega Michel Sapin gaan hetplan naar verluidt in mei in Parijs uit de doeken doen. Het plan zou 'New Dealvoor Europa' gaan heten. De New Deal was in de jaren 30 tijdens de grote economische crisis het plan van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt om de economie van de VS een nieuwe impuls te geven.
De Europese Unie wil tot 2020zo'n 6 miljard euro uitgeven aan de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Dat bedrag wordt echter op zichzelf gezien als een druppel op de gloeiende plaat. De EU-miljarden zouden als onderpand moeten dienen voor de kredieten van de EIB,die daarmee tot wel het tienvoudige van dat bedrag zou kunnen uitlenen aan bedrijven die jongeren aan werk helpen.
1 november 2012
Duurzame energie in Duitsland: 380.000 arbeidsplaatsen
De industrie voor duurzame energie zit in de lift in Duitsland. De Duitse energiesector biedt inmiddels meer dan 380.000 arbeidsplaatsen.
Dit blijkt uit cijfers die voortkomen uit een onderzoek van het Duitse ministerie van Milieu. Het aantal arbeidsplaatsen in de duurzame energiesector is in de afgelopen tien jaar explosief gestegen. In 2011 hadden ongeveer 382.000 mensen een baan in deze sector, meer dan een verdubbeling van het aantal arbeidsplaatsen sinds 2004.
Ruim 280.0000 van deze arbeidsplaatsen zijn te herleiden naar het Duitse feed-in-stelsel. Dit is een systeem waarbij de stroomverbruikers per kWh een toeslag betalen over de elektriciteit die zij verbruiken. Met het budget dat door middel van die toeslag wordt gegenereerd, worden in Duitsland duurzame energieprojecten gesubsidieerd.
De stijging van het aantal arbeidsplaatsen in de duurzame energiesector staat in schril contrast met het beeld van de algehele arbeidsmarkt in Duitsland. Het aantal werklozen in Duitsland is in oktober van dit jaar namelijk met 20.000 gestegen tot 2,9 miljoen, zo maakte het Duitse federale arbeidsbureau dinsdag bekend.
19 oktober 2012
Redding Duitse arbeidsmarkt komt uit Verre Oosten
De toestroom van Oost-Europese arbeiders kan niet voorkomen dat het Duitse tekort aan geschoolde arbeidskrachten is opgelopen tot 3,5 miljoen.
Het Duitse UWV vrijdag waarschuwt vrijdag in Duitse media dat het openstellen van de grenzen voor Oost-Europa niet het gewenste effect heeft gehad. Veel werkzoekenden zochten hun heil in Groot-Brittannië in plaats van in Duitsland.
Tussen mei 2011 en mei 2012 ontving Duitsland 100.000 geschoolde arbeiders uit Oost-Europa en 28.000 uit Zuid-Europa. Het Duitse UWV gaat zich nu meer richten op Spanje, Portugal. Bosnië-Herzegovina. Maar ook Vietnamese en Indonesische arbeidskrachten zijn steeds meer in trek. Ook jongeren zullen vanaf volgend jaar naar Duitsland worden gelokt, om daar een opleiding te volgen
29 juni 2012
Duitse arbeidsmarkt verliest 'Schwung'
Ook de grootste economie in Europa heeft de wind tegen. De Duitse arbeidsmarkt heeft zich afgelopen maand zwakker ontwikkeld dan in de voorgaande maanden.
De werkloosheid in Duitsland is in mei en juni uitgekomen op 6,8 procent van de beroepsbevolking. Daarmee was de werkloosheid iets hoger dan gedacht, zo meldt het Duitse federale arbeidsbureau donderdagochtend. Het arbeidsbureau meldde voor mei eerder een werkloosheid van 6,7 procent. Economen hadden voor juni dezelfde stand voorspeld.
Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden nam het aantal werklozen in Europa's grootste economie deze maand met 7000 toe, tot ruim 2,88 miljoen.
6 juni 2012
De voorzitter van de Duitse Bondsraad komt naar Brabant
Horst Seehofer, de voorzitter van de Duitse Bondsraad, komt naar Brabant vanwege de economische en innovatieve ontwikkelingen van de provincie.
Seehofer brengt een tweedaags bezoek aan Nederland, waarbij hij de eerste dag ontmoetingen heeft met de minister-president, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. In de middag bezoekt hij Brabant. De heer Seehofer wordt op het provinciehuis door de commissaris van de koningin, Wim van de Donk, ontvangen. Daarna volgen bedrijfsbezoeken aan ASML Nederland in Veldhoven en de High Tech campus waar hij ook gedeputeerde Bert Pauli burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven ontmoet.
Duitsland is voor Brabant de belangrijkste handelspartner. Er zijn ruim 245 Duitse ondernemingen in Brabant gevestigd, wat Duitsland na de VS tot de belangrijkste buitenlandse investeerder in de provincie maakt. De provincie richt zich vooral op de contacten met Nordrhein-Westfalen, Beieren en Baden-Württemberg. Komend najaar nemen gedeputeerde Bert Pauli en burgemeester Rob van Gijzel deel aan een Nederlandse handelsmissie naar Beieren en zal Commissaris Wim van de Donk Nordrhein-Westfalen bezoeken.
31 maart 2012
Forse salarisverhoging Duitse ambtenaar
De 2 miljoen ambtenaren bij de landelijke overheid en de gemeenten in Duitsland krijgen de komende 2 jaar een salarisverhoging van in totaal 6,3 procent. Daarover zijn de werkgevers en de vakbond Verdi het in de nacht van vrijdag op zaterdag eens geworden.
29 maart 2012
Werkloosheid in Duitsland daalt verder
In maart zijn er 18.000 minder werklozen dan de maand ervoor. In totaal zijn er nu drie miljoen Duitse werklozen.
Dat blijkt uit gegevens die de Duitse overheid donderdag publiceerde. Het werkloosheidspercentage lag daarmee op 6,7 procent van de beroepsbevolking, ten opzichte van 6,8 procent in februari.
27 maart 2012
Nederland in 2011 met 82 miljard euro de grootste invoerpartner van Duitsland
De Volksrepubliek China eindigde op de tweede plaats met 79 miljard euro, Frankrijk was derde met 66 miljard. Dit blijkt uit cijfers van het Statistisches Bundesamt in Wiesbaden.
Duitsland importeert uit Nederland voornamelijk agro & food, olie, aardgas, planten, chemische en elektrotechnische producten, machines en auto-onderdelen. Omgekeerd importeerde Nederland in 2011 voor 69 miljard euro aan producten uit Duitsland en was daarmee derde exportpartner van Duitsland, ná Frankrijk (102 miljard) en de VS (74 miljard).
Steeds minder kinderen afhankelijk van bijstandsuitkering
26 januari 2012
Het aantal kinderen in Duitsland dat afhankelijk is van de bijstandsuitkering is de afgelopen jaren gedaald. Door de gunstige ontwikkeling van de Duitse arbeidsmarkt vonden meer mensen, onder hen ook langdurig werklozen, een baan. In 2010 bepaalde het Constitutioneel Hof dat de bijstandsuitkering onder de maat was, mede omdat de voorzieningen voor kinderen niet toereikend waren.
Duitse economie geremd door crisis
20 oktober 2011
Berlijn verwacht dat de Duitse economie volgend jaar minder hard groeit dan eerder werd gedacht. Door de Europese schuldencrisis zal de economie in het land uitkomen op 1 procent, in plaats van de 1,8 procent die in april werd voorspeld Voor dit jaar gaat Duitsland, de grootste economie van Europa, nog steeds uit van een groei met 2,9 procent. Deze groei dankt het land vooral aan een sterk eerste kwartaal; in het laatste kwartaal zal de groei naar verwachting scherp vertragen. De groeiende economische onzekerheid heeft een negatieve invloed op de binnenlandse vraag. Daarnaast draagt de export ook niet meer bij aan de groei doordat de handelspartners van Duitsland het moeilijk hebben. De groeivertraging komt niet als een verrassing. Vorige week hadden een aantal vooraanstaande Duitse onderzoeksinstituten hun verwachtingen voor volgend jaar al fors naar beneden bijgesteld.
Verkiezingen in Berlijn
21 september 2011
De liberale FDP, juniorpartner van de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel in de Duitse nationale regering, is vandaag verpletterend verslagen bij de deelstaatverkiezingen in de hoofdstad Berlijn. De FDP moet genoegen nemen met een belabberde 1,8 procent van de stemmen, aldus de doorgaans betrouwbare prognose van de publieke omroep ARD. In 2006 kreeg de FDP nog 7,8 procent van de kiezers achter zich. De 'rood-rode' coalitie van de sociaaldemocratische SPD van burgemeester Klaus Wowereit met Die Linke van ex-communisten en linkse oud-SPD'ers is haar meerderheid kwijt. Wowereit kondigde zondagavond aan dat hij eerst zal proberen met de Groenen een regering te vormen omdat de twee partijen het meeste gemeen hebben. Als de formatie van 'rood-groen' mislukt, heeft Wowereit zijn zinnen gezet op een Grote Coalitie met de CDU.
Lichte stijging werkloosheid
3 augustus 2011
Het aantal werklozen in Duitsland is in juli ten opzichte van een maand eerder met 46.000 toegenomen tot 2,939 miljoen. Dat maakte het Duitse federale arbeidsbureau donderdag bekend. In vergelijking met een jaar eerder nam het aantal werklozen met bijna een kwart miljoen af.
Het werkloosheidspercentage steeg in juli tot 7 procent van de Duitse beroepsbevolking, tegen 6,9 procent een maand eerder. Dat is het laagste niveau sinds de Duitse hereniging. In juli 2010 stond de werkloosheid in Duitsland nog op 7,6 procent. Volgens het Duitse federale arbeidsbureau is de stijging van de werkloosheid te verklaren doordat schoolverlaters zich melden als werkzoekend en omdat bedrijven het inhuren van nieuw personeel uitstellen tot na de zomer.
Het arbeidsbureau verwacht dat het aantal werklozen in Duitsland volgend jaar daalt tot circa 2,7 miljoen.
29 juni 2011
Nederlands-Duitse Prijs voor de Economie 2011 van start
Innovatieve ondernemingen kunnen zich weer kandidaat stellen voor de Nederlands-Duitse Prijs voor de Economie. De prijs wordt door de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in Den Haag uitgereikt aan ondernemingen uit Nederland of Duitsland, die er in het grensoverschrijdende zakenleven bijzonder uitspringen.
Duitsland gaat stoppen met kernenergie
30 Mei 2011
De zeventien Duitse kerncentrales moeten uiterlijk in 2022 de deuren gaan sluiten. De christen-liberale coalitie werd het vannacht na 12 uur onderhandelen eens.
De zeven reactoren van voor 1980 die werden gesloten na de kernramp in Fukushima blijven definitief dicht. Net zoals een andere reactor die in het verleden problemen gaf.
In 2002 besloot de regering onder Schröder al dat alle kerncentrales in 2022 dicht moesten zijn. Maar dit besluit werd het afgelopen najaar teruggedraaid door Merkel, die toen geen goed alternatief zag voor kernenergie. De looptijd van de centrales werd daarom voor de oude centrales verlengd met zeven jaar en de nieuwere centrales konden veertien jaar langer open blijven, tot 2036.
Werkloosheid daalt opnieuw
29 april 2011
De werkloosheid in Duitsland is in april licht gedaald. Dat maakte het Duitse federale arbeidsbureau deze week bekend op basis van een eerste schatting. Aangepast voor seizoensinvloeden daalde het aantal werklozen met 37.000 tot 2,97 miljoen. Dat betekent dat net als in maart 7,1% van de Duitse beroepsbevolking werkloos was. In april 2010 lag de werkloosheid in Duitsland nog op 7,8%. Het aantal werklozen in Duitsland daalde deze maand tot het laagste niveau sinds juni 1992. Het werkloosheidspercentage van 7,1% is het laagste sinds de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990.
Beatrix op bezoek in Berlijn
9 april 2011
Koningin Beatrix is deze maand voor een staatsbezoek in Berlijn. Ze is vergezeld door kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. De nadruk van het staatsbezoek ligt op de wederzijdse economische belangen. Nederland en Duitsland hebben een innige zakenrelatie. Het handelsvolume tussen beide landen bedraagt ruim 130 miljard euro per jaar.
Verkiezingen zorgen voor politieke revolutie
28 maart 2011
Een flinke klap voor de CDU en waarschijnlijk de eerste Groene deelstaat-minister-president in de Duitse geschiedenis: de verkiezingen in Baden-Württemberg hebben zondag voor een sensatie in de Duitse politiek gezorgd. De peilingen wezen er al op, maar toen uit de eerste prognoses zondag om 18.00 uur bleek dat Groenen en SPD daadwerkelijk een meerderheid in Baden-Württemberg hebben gehaald, was de verrassing toch van alle gezichten af te lezen. Het is een gevoelige nederlaag voor de CDU: voor het eerst in bijna 60 jaar regeren de christendemocraten niet meer in de Zuid-Duitse deelstaat.
Werkbezoek ontwikkeling werkpleinen in Berlijn
25 augustus 2010
Een groep wethouders, hoofden sociale zaken en vestigingsmanagers UWV uit Noord Nederland gaan in oktober op bezoek bij hun Duitse collega’s in Berlijn om een indruk te verkrijgen van de ontwikkelingen in de ARGEn (vergelijkbaar met werkpleinen in Nederland). Gemeenten en Agentur für Arbeit (vergelijkbaar met UWV) werken in Duitsland al sinds 2005 hecht samen onder het motto: `Hilfe aus einer Hand`. Ook staat een gesprek met het werkgeverservicepunt op de agenda.
Eerder al vertrekt secretaris-generaal De Leeuw (minszw) naar Berlijn om samen met zijn collega´s van het UWV en SVB o.a. informatie in te winnen over de actuele situatie van oudere werklozen.
Groeiverwachting Duitse economie 3,4%
24 augustus 2010
De Duitse economie is in het tweede kwartaal met 2,2 procent gegroeid. De Duitse Kamer van Koophandel zei maandag nu een groei voor heel 2010 van 3,4 procent te verwachten. De Duitse centrale bank verhoogde onlangs de groeiverwachting voor dit jaar van 2 procent naar 3 procent.
De sterke Duitse groei is in contrast met de kwakkelende groeicijfers van de Verenigde Staten en de licht afzwakkende groei in China. De groei in Duitsland werd tot nu toe voornamelijk gedragen door sterke vraag uit het buitenland naar Duitse producten, zoals auto's, fabrieksmachines en chemische producten.
(Bron: ANP)
Als de huidige trend doorzet, kan de groei van de Duitse economie in 2010 al op meer dan 2% uitkomen. De tot nu toe gehanteerde voorspelling voor dit jaar is 1,4%. De Duitse minister van Economische Zaken Rainer Brüderle liet eerder al wel weten dat die verwachting naar boven bijgesteld zou worden.
uit: Financieel Dagblad
Werkloosheid onverwacht sterk gedaald in Duitsland
22 juli 2010
De onverwachte daling van de werkloosheid in Duitsland levert de Duitse overheid een meevaller op van ongeveer 1 miljard euro. De werkloosheid is de afgelopen maanden onverwacht sterk gedaald in Duitsland. In de periode van april tot en met juni nam het aantal werklozen in de grootste economie van Europa met ongeveer 340.000 personen af.
Daardoor hoeven er dit jaar aanzienlijk minder uitkeringen te worden verstrekt dan eerder werd gevreesd. De Duitse regering reserveerde aan het begin van dit jaar ongeveer 16 miljard euro voor de uitgaven van het federale arbeidsbureau in 2010. Eind mei werd dit bedrag al verlaagd tot 10 miljard euro. Volgens de topambtenaar heeft het arbeidsbureau waarschijnlijk echter genoeg aan 9 miljard euro aan overdrachten door het Rijk.
Duits ministerie opent engelstalige website
14 april 2010
De websites van het Duitse ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid (BMAS) zijn vanaf gisteren in engelse taal toegankelijk. De afgelopen periode werd er steeds meer aandacht vanuit het buitenland geconstateerd. Het interesse is vooral gericht op het Duitse beroepsopleidingsstelsel, het Duale System, en de manier waarop het instrument werktijdverkorting wordt uitgevoerd (“the german miracle”). De website is in te zien via de link: www.bmas.de/en.
Duitsers jagen op Nederlanders
24 maart 2010
De Duitse regio, over de grens bij Gelderland, kan ze goed gebruiken, die Nederlanders. Een groep makelaars trekt daarom samen met vertegenwoordigers van zeven gemeenten uit het Kreis Kleve de grens over om Nederlanders te werven.
Zo ging er afgelopen weken een schip naar onder meer Arnhem, Nijmegen en Venlo. ‘Een ludieke actie’, zegt Otto Bauman, een makelaar uit Rees. De Duitsers kennen onze gewoonten, en verwelkomen de Nederlanders met ‘koffie en koekje’, zoals ze zelf zeggen. De mensen worden gelokt met lage huizenprijzen.
Uit: De pers
Eindelijk doorbraak uitvoeringsstructuur bijstandswet
22 maart 2010
Vandaag werd bekend dat er een keuze is gemaakt over het uitvoeringsmodel van de bijstand. De huidige structuur van Arbeitsgemeinschaften (ARGEN) van gemeenten en Agentur für Arbeit blijft grotendeels bestaan. Om dit te realiseren zal het misschien nog voor de zomer tot een grondwetswijziging komen. Deze wijziging is noodzakelijk omdat het Bundesgerichtshof eind 2007 de huidige structuur als niet toelaatbaar had verklaard. Daarnaast hebben de ministers van de deelstaten besloten om het experiment met 69 Optionskommunen voort te zetten en uit te breiden tot 110. Het actuele aantal ARGEN van 346 zal dan worden gereduceerd naar 305. Gemeenten die interesse hebben om de bijstandswet in eigen beheer uit te voeren, kunnen nog dit jaar een verzoek hiervoor indienen.
De totale kosten voor de uitvoering van de bijstandswet in Duitsland liggen op ongeveer € 50 miljard.
Invoering WML in Duitsland bedreigd arbeidsplaatsen
25 februari 2010
De invoering van een wettelijk minimum loon van € 8,50, zoals de vakbonden in Duitsland eisen, heeft tot consequentie dat 1,2 miljoenen arbeidsplaatsen in toekomst zullen verdwijnen. Dat blijkt uit een studie van het Ifo Instituut in Dresden. Het gaat vooral om arbeidsplaatsen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De invoering van een wettelijk minimumloon verloopt stapsgewijs in Duitsland. In sommige branches ligt het minimum uurloon op dit moment bij € 6,83 in het oosten van het land en € 8,10 in het westen van het land.
Duiste minister bezoekt Dordrecht
19 februari 2010
Op 18 februari heeft de Duitse minister van Arbeid en Sociale Zaken, mevrouw Dr. Ursula von der Leyen, een bezoek aan de Sociale Dienst Drechtsteden in Dordrecht gebracht. De minister is ontvangen door burgemeester Blok van Dordrecht. Daarna heeft mevrouw Van der Leyen zich door de heer Spigt (voorzitter Bestuurscommissie Sociale Dienst Drechtsteden), mevrouw Bieshaar (directeur Sociale Dienst Drechtsteden) en de heer Struikenkamp (Werkgeversservicepunt Drechtsteden) laten informeren over de ontwikkelingen en werkwijze van de Sociale Dienst Drechtsteden. Het bezoek van de minister was onderdeel van een eendaagse studiereis die zij door Nederland maakte.
Grootschalige herberekening bijstandsnorm
9 februari
Vijf jaar geleden hadden drie bijstandsfamilies een klacht ingediend tegen de willekeurige berekening van de bijstandsnorm. Volgens hun was het bedrag van destijds 207 Euro voor elk kind tot 14 jaar ontoereikend en niet afgestemd op het bestaansminimum.
Gisteren heeft het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe deze klacht als gegrond verklaart. Dat betekent een grootschalige herberekening van de bijstandsnorm voor ca 6,7 miljoen mensen (waarvan 1,7 miljoen kinderen). Vanwege de extra kosten die hiermee gepaard gaan impliceert dit besluit vermoedelijk ook het einde van de geplande belastingverlaging in Duitsland.
Een nieuwe tegenslag voor de regering die nog steeds moddert met de herinrichting van de uitvoeringsstructuur.
Arbeidsmarkt in Duitsland 2009
Tegen de verwachting in, viel de situatie op de Duitse arbeidsmarkt in 2009 mee. De toename van het aantal werklozen in december is nauwelijks hoger als in de afgelopen drie jaar. Op dit moment telt Duitsland 3,2 miljoen werklozen, terwijl vanwege de crisis minimaal 3,7 miljoen werklozen werden verwacht. Er is sprake van een `Jobwunder´.
Het succes in Duitsland is gebaseerd op de herhaaldelijke eis van de vakbonden om de werktijden te verkorten. Volgens de statistiek van de Bundesagentur hebben de Duitsers afgelopen jaar 1,5 miljard uur minder gewerkt. Dat betekent een afname van gemiddeld 50 uur per werknemer. Duitse werknemers hebben hierdoor in 2009 3 miljard Euro minder inkomen gegenereerd. Zonder deze ingreep zouden in Duitsland op dit moment ongeveer 1 miljoen werklozen meer geregistreerd staan.
In 2010 ligt een voortzetting van de werktijdverkorting niet voor de hand. Het actuele aantal werknemers dat minder uren werkt wordt binnenkort weer gereduceerd van 1 miljoen naar 600.000 wat automatisch ook een verhoging van de werkloosheid tot gevolg zal hebben.
Vertrouwen in Duitse economie groeit
12 januari
Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in januari opnieuw toegenomen. De index die het vertrouwen meet, steeg van een herziene 94,6 punten in december naar 95,8 punten. Dat maakte het toonaangevende onderzoeksinstituut Ifo dinsdag bekend. Het is al de tiende maand op rij dat de Ifo-index stijgt. De graadmeter staat nu op het hoogste niveau sinds de zomer van 2008. Ook valt de index hoger uit dan verwacht. Door Reuters geraadpleegde analisten gingen in doorsnee uit van een toename tot 95,1 punten. Het instituut baseert de graadmeter op gegevens van ongeveer zevenduizend bedrijven.
Heroverweging verhoging pensioensleeftijd
10 januari
De nieuwe Minister van Werkgelegenheid Ursula von der Leyen (CDU) gaat de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar in Duitsland nog eens onder de loep nemen. Zij wil betere kansen op de arbeidsmarkt voor oudere werknemers.
Von der Leyen is er in principe niet tegen dat werknemers doorwerken tot ze 67 zijn. Wel vindt ze dat oudere werknemers een eerlijke kans moeten hebben om aan het werk te blijven. “Momenteel is die kans er vaak niet”, aldus de minister.
De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 wordt vanaf 2012 gefaseerd ingevoerd. Dat werd in 2007 door Merkels toenmalige regering van CDU/CSU en SPD besloten. Von der Leyens voorganger op Werkgelegenheid, Franz Müntefering (SPD), bouwde in de wet een controleclausule in, waarin is vastgelegd de positie van oudere werknemers om de vier jaar moet worden bekeken. Von der Leyen maakt nu gebruik van deze clausule voor mogelijke aanpassingen van de wet.
De vakbonden zijn blij met het besluit van Von der Leyen. Zij voeren al jaren een verbitterde strijd tegen de pensioengrens van 67, juist vanwege de slechte positie van ouderen op de arbeidsmarkt.
Nieuwe minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid
27 november
Na slechts vier weken heeft de Duitse minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Franz Josef Jung zijn ontslag ingediend. Hij heeft in zijn functie als minister van Defensie in het vorige kabinet het Duitse parlement enkele maanden geleden onvolledig geïnformeerd over een luchtaanval in Afghanistan.
Franz Josef Jung wordt opgevolgd door de huidige minister van Familiezaken, Ursula von der Leyen, een vertrouweling van Merkel.
Werkvoorzieningsschap Noordoost-Brabant in Berlijn
21 oktober
Afgelopen week is het bestuur van het werkvoorzieningsschap Noordoost-Brabant en het directieteam van de IBN groep op bezoek in Berlijn geweest. De delegatie heeft op de Nederlandse ambassade een inleiding gekregen over het arbeidsmarktbeleid in Duitsland en de rol van de sw-bedrijven. De volgende dag was er gelegenheid om twee productieplaatsen van een Werkstatt für behinderte Menschen te bezoeken.
Ook was de groep uitgenodigd door leden van de Duitse Bundestag. De uitwisseling ging primair over de positie van arbeidsongeschikten op de arbeidsmarkt in Nederland en Duitsland. Op korte termijn volgt een uitgebreider verslag van deze reis.
Ondanks crisis: werkloosheid daald
19 oktober
De Duitse arbeidsmarkt weerstaat de economische crisis beter dan verwacht. Het aantal werklozen daalde in september met 125.000. De werkloosheidsgraad liep daardoor terug van 8,3 naar 8 %. Dat het aantal werklozen niet spectaculair de hoogte inschiet, is vooral te danken aan de verlenging van het systeem van tijdelijke werkloosheid/ werktijdverkorting tot eind 2010. Inmiddels zitten 1,42 miljoen werknemers in het systeem.
Meer informatie over werktijdverkorting in Duitsland vind u in een pas verschenen brochure.
Verkiezingen maken weg vrij voor nieuw arbeidsmarktbeleid
28 september
Op 27 september 2009 verloor de SPD een derde van haar aanhang. De liberale partij FDP boekte winst. De CDU/CSU onder leiding van Angela Merkel verloor in mindere mate. Door deze verkiezingsuitslag kreeg Merkel wat zij wilde: een centrum-rechtse meerderheid met de liberale FDP. Hiermee komt een einde aan de samenwerking met de socialisten en volgt Duitsland de ontwikkeling in Europa.
Aangezien de FDP geen voorstander is van de huidige arbeidsmarktstructuur in Duitsland en gelet op de uitspraak van het Bundesgerichtshof in Karlsruhe dat het huidige systeem niet conform de wet is, staan opnieuw ingrijpende veranderingen op de agenda.
Werkloosheid mei 2009
2 juni 2009
Het aantal werklozen in Duitsland is in maand mei licht gedaald tot een werkloosheidspercentage van 8,2 procent.
Deze ontwikkeling is met name te danken aan de invoering van werktijdverkorting waardoor massaontslagen konden worden voorkomen. In totaal komen er nu 1,25 miljoen werknemers in aanmerking voor werktijdverkorting waarvan 1.11 miljoen vanwege de economische crisis.
Publicatie jaarverslag SGB II 2008
22 mei 2009
De Bundesagentur für Arbeit heeft deze maand het jaarverslag SGB II 2008 gepubliceerd.
Op dit moment ontvangen 6,5 miljoen mensen in Duitsland een bijstandsuitkering. Dat zijn een half miljoen minder als tijdens de invoering van de nieuwe wet vier jaar geleden. Omdat er in Duitsland geen minimumloon bestaat, c.q. deze regeling slechts voor enkele sectoren onlangs is ingevoerd, wordt ook een grote groep mensen met baan als bijstandsafhankelijk geregistreerd; de zogenaamde “Aufstocker”.
Het bestuur van de Bundesagentur für Arbeit beschouwt de invoering van de nieuwe wet als een groot succes. Men motiveert dit op basis van het grote aantal uitstromers uit de bijstand (300.000 mensen per maand gedurende het afgelopen jaar), op de halvering van de jeugdwerkloosheid (bijna geen jongere onder 21 jaar is langer dan 3 maanden werkloos) en op de daling (18%) van langdurig werklozen.
In het verslag wordt ook stilgestaan bij de onrust onder de medewerkers vanwege de voortdurende veranderingen binnen de uitvoeringsstructuur. Van de meer als 60.000 medewerkers in de jobcenters heeft slechts tweederde een contract voor onbepaalde duur.
Werkloosheid in maart
De werkloosheid in Duitsland is in maart opnieuw gestegen tot nu 3.586.000. Dat zijn er 78.000 meer als in maart 2008. Opmerkelijk is dat het aantal werklozen in de meeste oostduitse bondslanden in vergelijk met vorig jaar en ten opzichte van de westduitse bondslanden nog steeds daald. Zie ook grafiek “overzicht werkloosheid per bondsland”.
Invoering nieuwe uitvoeringsstructuur alsnog mislukt
17 maart 2009
De Bundestag (de Duitse Tweede Kamer) heeft de oprichting van een zelfstandig bestuursorgaan als uitvoeringsinstantie voor de bijstand alsnog geblokeerd. Hoewel enkele weken geleden nog duidelijheid bestond over de herinrichting van het Duitse arbeidsmarktbestel heeft de CDU (partij van bondskanslier Merkel) nu toch tegen de benodigde grondwetswijziging gestemd. De fractievoorzitter van de CDU Volker Kauder motiveerde deze keuze met de vrees dat de rol van de gemeenten door de invoering van een ZBO verzwakt zou worden. En dat ligt niet in het belang van de CDU.
Vanwege de verkiezingen in het komende najaar wordt dit jaar geen nieuwe voorstel meer verwacht.
Creatieve bemiddelingsstrategie in de Duitse deelstaat Thüringen haalt landelijke pers
4 maart 2009
Onder de titel “MeerArbeit” organiseert de Arbeitsagentur in het Thüringse stadje Suhl reeds voor de vierde keer een maritieme werkbeurs voor werkzoekenden en cruise maatschappijen. Ondanks de economische recessie zijn aanbieders van cruisereizen wanhopig op zoek naar passend personeel (cabin stewardess, koks, electricien, etc.). Hoewel Thüringen eerder bekend staat om haar wintersportplaatsen is het animo onder de werkzoekenden voor een baan op een cruiseschip groot.
Bijna alle grote Duitse cruisemaatschappijen (Aida, A-Rosa, Columbia Ship management, etc.) hebben inmiddels een exclusief contract afgesloten met de Arbeitsagentur in Suhl. Vanwege het groeiende succes is de werkbeurs “MeerArbeit” dit jaar voor het eerst geïntegreerd in de Internationale Tourismusbörse Berlin.
Voor meer informatie verwijs ik u naar de website: www.meerarbeit.de
Nieuw uitvoeringsorgaan in de maak
16 februari 2009
Begin deze week is een werkgroep onder leiding van de Duitse minister van sociale zaken overeengekomen dat de 350 jobcenter voortaan als zelfstandig bestuursorgaan doorgaan. Voorheen waren de jobcenter samenwerkingsverbanden tussen gemeenten en de Agentur für Arbeit; ook ARGEn genoemd.
Sinds het besluit van het Bundesverfassungsgericht eind 2007, waarin de gemengde financiele dienstverlening van ARGEn als onwettig werd verklaard, is het ministerie met de betrokken partijen in onderhandeling geweest omtrent een nieuwe uitvoeringsstructuur. Reeds komende maand wordt het traject voor een grondwetswijziging gestart.
Tevens hebben de 69 Optionskommunen de garantie gekregen om de bijstand ten minste tot 2010 in eigen beheer te mogen uitvoeren.
bron: >> Handelsblatt >>
Werkloosheid in Duitsland stijgt
29 januari 2009
De werkloosheid in Duitsland is ten opzichte van de maand december met 387.000 personen toegenomen. Het totale aantal werklozen is nu gestegen op 3.489.000. Een toename in de wintermaanden is niet ongebruikelijk, desondanks valt de toename dit jaar duidelijk hoger uit dan in de afgelopen jaren. Het heeft opvallend lang geduurd, maar eindelijk lijkt ook de Duitse arbeidsmarkt te worden geconfronteerd met de gevolgen van de wereldwijde economische recessie.
Meer informatie vindt u op de site van de Arbeitsagentur für Arbeit
Divosa bezoekt Berlijn
2 januari 2009
Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan plant Divosa voor het komende najaar een studiereis naar Berlijn. Het accent van deze reis ligt op het aspect van sturings- en cultuurmechanismen in een complexe politieke omgeving.
Heeft de casemanager in Duitsland voldoende ruimte om effectief en efficient te kunnen opereren? Is het uitvoeringsmodel in Duitsland resistent tegen de economische recessie?
Deze, en andere vragen, zullen tijdens de bezoeken bij "Arbeitsgemeinschaften" en "Optionskommunen" zeker aan de orde komen.